Pages

Friday, October 18, 2013

Short Getaway to Melaka (Day 1)

Short trip ni we olls pergi masa last September, but baru ada masa nak update kat blog kay ;)
Me and hubby saje plan nak berjalan.
So just plan dekat-dekat jek. Since we olls tak pernah lagi berjalan-jalan bersama ke Melaka.
Maka, trip kami adalah ke Melaka Bandaraya Bersejarah.

Kami ke Melaka selepas menghadiri jemputan wedding my classmate di Dewan Risda, Ampang.
 Congrats Eswan & pasangan. Semoga kekal bahagia hingga ke jannah.

So dalam perjalanan ke Melaka melayan si kecik ni jela dalam kereta.


Me dah booking siap-siap hotel coz takut penuh. Biasalah Melaka ni, tak cuti sekolah pon pelancong dari luar sentiasa ramai.

We olls menginap di Hatten Hotel. Boleh katakan hotel baru jugak di Melaka yang terletak di Dataran Pahlawan. Hotel ni ada shopping mall sekali. So sangat senang kalau nak gi jalan-jalan or shopping ke, turun jek jalan kaki.

But the problems is kena tunggu lama nak naik lif disebabkan hotel ni ada banyak bilik dan sampai tingkat ke 20++ dan setiap lif direct ke tingkat atas sekali. So masa we olls pergi tu, hotel fully booked and orang memang ramai dan memang kena tunggu about 3-5 minutes untuk naik lif during peak hour.

The best part kat hotel ni, adalah we olls dapat free upgrade room. From duluxe suite to hatten suite disebabkan bahagian management dah bagi our room to tourist from Korea. Tourist ni datang in group so deorang nak bilik sebelah-menyebelah. So hip hip hooray la kan sebab dapat bilik lagi best without any charges. hehe.


We olls lepak-lepak jap kat bilik then after maghrib baru keluar jalan-jalan.

budak kecik ni memang suka main air. 

So malam tu we olls gi naik cruise nak menyusuri sungai Melaka. Tiket tak ingat. RM10-RM15 seorang rasanya. Panorama malam sepanjang sungai tu sangat cantik.

Gambar memang mode blur-blur sket. hehe

Lepas dah naik cruise tu, rasa malas pulak nak menapak ke parking kereta. So we olls pon naik la beca. Memang happening sangat. Macam-macam jenis rupa beca ada, lepas tu siap pasang lagu. Harga lain-lain ikut jarak kita nak pergi. We olls kena RM15 untuk one way about 500meters.

Perut pon dah lapar. So we olls nak gi cari makan pulak. Memang dah plan nak gi makan kat Umbai. Siap dah google nak gi makan kat Kedai Parameswara. Tapi disebabkan tak pernah pergi so set la waze nak cari Umbai ni. Waze pon bawak la kami ke tempat yang bernama Umbai tu.

Sampai-sampai jek cari la kedai Parameswara tu, tapi tak jumpa pon. Orang pon tak berapa ramai sangat. Rupanya tempatnya nama Umbai 2 (tempat baru). Tak kisah la labu, perut dah lapar sangat ni. Kita makan jela.

So menu yang we olls order, Ikan pari bakar + sotong celeup tepung + udang goreng butter + kailan ikan masin + fruit juices. Tak sedap mana pon la, but telan jek la sebab dah kelaparan.


So lepas dah kenyang, badan pon dah penat. Kita pon balik tidur. Konon nak gi Jonker Street. Tapi dah tak larat. ZzzzZzzz jek la jawabnya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...